Na smalcu smażę, czyli musiałbym się przerzucić na coś innego. W Kauflandzie widziałem ostatnio olej kokosowy za 12zł, nierafinowany jak dobrze pamiętam. Takie coś się nada? Z tego co wiem ten olej jest dość drogi, więc podejrzewam że ten może być wątpliwej jakości
[...] tanio a tylko ryjesz flaki i efekty mizerne albo żadne. W dodatku nigdy nie wiesz co tam siedzi w środku i można się zwyczajnie naciąć. Ja się na ph przejechałem jak jadłem niby epi po 5 caps dziennie a w środku siedziało coś mocno toksycznego i wątroba dostała ostro w dupę tak, że miałem oczy żółte. Ucz się na błędach innych i olej to g****.
Słonecznik w ogóle wyrzuć, to słabe żródło tłusczy. Jeśli olej rzepakowy, to jakis "kujawski" czy inny z masowej produkcji, to tez kiepsko. Dobry jest rzepakowy zimnotłoczony, natomiast nie nadaje się do smażenia. Do smażenia masło klarowane, smalec, olej kokosowy. Daj też tłuste mięsa, awokado, orzechy, oliwę. To nie działa tak, że tłuszcze [...]
[...] odmian ryżu ( basmati/jaśminowy/paraboiled/brązowy i.t.d ) podobnie z kaszami i makaronami. Omege-3 znajdziesz w takich produktach jak: tłuste ryby morskie, jaja omega-3, orzechy włoskie, olej lniany wysokolinolenowy, olej rzepakowy .. ) natomiast unikaj takich produktów jak margaryna, nasiona i pestki ze słonecznika, dyni i orzeszków ziemnych.
[...] wstawiaj do rozpiski piersi gotowanej tylko surową. Dajesz radę zjeść 100 g ryżu i tylko 70-80 g mięsa? Przecież to jest kawałek na dwa ugryzienia ;-) jak dla mnie za dużo oleju kokosowego, możesz śmiało dodać oliwę, olej rzepakowy (dobrej jakości), olej lniany (na zimno, na przykład do warzyw). Do smażenia sprawdzi się masło klarowane. Tuńczyk [...]
Jak wygląda kwestia warzyw(tylko 200g na dzień?) i urozmaicenia? W jakimś konkretnym celu jesz tyle otrębów? Do wywalenia przede wszystkim ten olej słonecznikowy i słonecznik, to kiepskie źródło tłuszczu. Dwa pierwsze posiłki zmieniłbym całkowicie. Jak chcesz twaróg do daj półtłusty, za otręby płatki owsiane/żytnie/jaglane..., za słonecznik [...]
Rafinacja daje tyle, że eliminuje katalizatory utleniania, a zatem możemy olej przechowywać dłużej bez utraty jego wartości odżywczych. Kolejny plus to wysoka temperatura dymienia oleju, co daje jemu stabilną strukturę i większą odporność na obróbkę termiczną. Chciałam też zwrócić uwagę, że olej, który wcześniej poleciłam koleżance jest mieszanką [...]
Tłuszczów masz ciągle zbyt mało. Min. 1g na kg masy ciała. W zasadzie u Ciebie są tylko z jaj i makreli. Daj oliwę, olej koksowy, orzechy, wiórki, pestki, tłuste mięsa, olej lniany, itp.
Dżem, wafle i olej słonecznikowy do eliminacji. O il wafle jeszcze czasami można zjeść, to reszta nie nadaje się do niczego. Zamiast dżemu owoce z ksylitolem, a zamiast słonecznika olej kokosowy. Poza tym do każdego posiłku warzywa.
Witam. Przede wszystkim wyeliminuj olej słonecznikowy który jest zasobny w kwasy tłuszczowe o6. Bułki to puste kalorie, szkoda zabierać miejsce innym wartościowym składnikom. Wpisuj produkty surowe - nie gotowe. Ostatni posiłek do zrewidowania, brakuje tam pełnowartościowego białka. Zróżnicuj źródła lipidów (tłuste morskie ryby dowóz EPA I DHA, [...]
Witam, mam takie pytanie, zakupiłem olej kokosowy taki oto (zdjęcie poniżej) czy nada sie on na redukcji ? używam go około 30g na usmazenie sobie 300 g kurczaka czyli na dwa posiłki i czy taki olej który zostanie na patelni należy wylać czy można nim polać mięso? Z góry dzięki za odpowiedź:) /SFD/2017/1/26/8aba43440e5748bb8c39e5387830f579.jpg
Olej lniany wybieraj jedynie wysokolinolenowy tzw. budgwinowy. Generalnie olej lniany jest niezwykle podatny na utlenianie nawet w warunkach fizjologicznych zatem ograniczenie się do łyżki-dwóch jako dodatek do sałatki okaże się rozsądnym pomysłem. Gainer to wysoko przetworzony produkt, aplikowanie go z rana w takiej dawce nie jest optymalnym [...]
To, że masz szybki metabolizm jest zaletą a nie wadą i zależeć Tobie powinno na tym, aby był jak najszybszy. Olej kokosowy nie ma z tym zbyt wiele wspólnego. http://potreningu.pl/articles/4163/olej-kokosowy---twoj-niezbednik
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
tluszcze czym pelno rzeczy migdaly, orzechy, ryby, jaja , olwia z oliwek , olej lniany, miesa , olej kokosowy sporo tego , co do jedzenia w szkole masz juz wyzej odpowiedz
[...] smoliste, w celu uzupełnienia EPA I DHA wprowadź świeże, tłuste ryby 2-3 w tygodniu. Możesz również uzupełnić menu o roślinne o3 (ALA) czyli orzechy włoskie, dobrej jakości olej rzepakowy, olej wysokolinolenowy. Rzeczywiście jadłospis jest ubogi w kontekście witamin, minerałów jak i niezbędnych kwasów tłuszczowych. Wzbogać zatem posiłki o liczne [...]
Wyrzuć te suszone owoce na rzecz świeżych. Posiłki są ubogo skompilowane w kontekście odżywczym, olej lniany wybieraj jedynie wysokolinolenowy tzw ,,budgwinowy'' w ciemnej, szklanej butelce ( unikaj go około treningowo i nie przesadzaj z jego ilością, gdyż kwasy wielonienasycone w nim zawarte są silnie podatne na utlenianie nawet w warunkach [...]
[...] słodziki w rozsądnych ilościach są OK, mimo że ich nie stosuję. trzeba tylko pamiętać, że siedzi tam jeszcze pełno innego syfu. To samo z rafaello i innymi tego typu rzeczami, gdzie ostatnio idzie propaganda, że "olej kokosowy jest największym syfem, zaś najlepszy jest olej palmowy" %-) . Kilka sztuk w tygodniu OK, codziennie? IMO nie warto ;-)
http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia Zapraszam do zapoznania się z artykułem. Bezkaloryczny olej do smażenia do zwykły olej/oliwa tylko psikając zużywasz go niewiele na patelni. Rozwiązanie jest ok. Osobiście wolę zwykłe tłuszcze. Smaży się na nich efektywniej.